Domowy chleb
Najlepszy zawsze i bez wyjątku chleb pieczony w domu.
Pamiętam jako mała dziewczynka obserwowałam moją mamę ,jak piekła chleb,był tak smaczny że jeszcze dzisiaj czuję jego smak i zapach.
Nawet gdy był już bardzo twardy moczyłam go w ciepłym mleku i nadal smakował wyjątkowo.
Nie miałam okazji poznać przepisu i nigdy nie odtworzyłam tego smaku , mimo wszystko moje chlebki uważam za całkiem smaczne i udane .
Ten chleb upiekłam dziś rano ,a że sytuacja trudna i wymaga się od nas pozostania w domu , więc myślę że przyda Wam się przepis i dzięki niemu będziecie piec chleb i pozostaniecie w domach.
Jest łatwy i szybki w realizacji więc zależnie od ilości osób możecie piec go nawet co dwa dni.
Składniki
Z podanej porcji wychodzi jeden chlebek ,można porcje podwoić i upiec dwa.
- 500 g mąki / u mnie była to grani teneri tipo 1 , ale może być każda inna zależnie od rodzaju chleba jaki chcecie uzyskać/
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli / płaska/
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży
- 400 ml letniej wody
- dodatkowo masło do wysmarowania blaszki i odrobina mleka ,oraz nasion słonecznika
Przygotowanie
Do miski dajemy drożdże ,cukier, ciepłą wodę oraz . Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży
Następnie dodajemy mąkę ,sol , olej i mąkę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 -50 min
Ciasto pięknie wyrośnie.
Po tym czasie keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Ciasto wykładamy na blat dobrze posypany mąką i nadajemy kształt podłużny.
Ciasto jest klejące i dość luźne ale takie ma być ,bo dzięki temu wyrośnie i będzie puszysty.
Ciasto wkładamy do keksówki smarujemy wierzch lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy około 40 min w temperaturze 180 stopni ,grzanie góra -dół.
Chleb wkładamy do nagrzanego już piekarnika.
Upieczony chleb jeszcze gorący i stawiamy na kratce do wystygnięcia.
Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam
Bożena.