Drobiowe pulpety w pomidorowym sosie
Dziś przepis na pulpety drobiowe w pomidorowym sosie z mocną nutą bazyli.
Bazyli możecie użyć zarówno świeżej jak i suszonej.
Pulpety wychodzą smaczne i delikatne , jednocześnie dietetyczne.
Składniki:
✓ 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
✓ 1 jajko
✓ 1/2 cebuli
✓ 1 ząbek czosnku
✓ 2 łyżki bułki tartej bez glutenu
✓ 2 łyżki startego parmezanu
✓ przyprawy sól, pieprz i posiekana pietruszką (czubata łyżka)
Przygotowanie:
Mięso mielimy razem z cebulką i czosnkiem,dodajemy jajko, parmezan, bułkę tartą i przyprawy.Mieszamy wszystko dokładnie i formujemy puleciki ( jeżeli chcecie dodatkowo można je obtoczyć delikatnie w bułce tartej b/g ,jednak nie jest to konieczne.
Pulpety układamy bezpośrednio do sosu i gotujemy razem przez 15/20 min.
Składniki na sos:
✓ przecier pomidorowy ( passata)
✓ bazylia ( świeża bądź suszona)
✓ 1 marchewka
✓ przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Na dużą patelnię dajemy przecier lub passatę.Jezeli dajemy przecier i jest bardzo gęsty dolewamy trochę wody by go rozcieńczyć,kolejno dodajemy startą małą marchewkę oraz przyprawy, włączamy gaz i gotujemy przez 5 min.
Jak już pisałam wcześniej układamy pulpety do sosu i gotujemy na wolnym ogniu 15/20 min.
Spodobał Ci się przepis?
Wypróbujęsz? Daj znać jak Ci smakowało.
Pozdrawiam serdecznie
Bożena