Szparagi z truskawkami i parmezanem
Witam.
Dzisiaj pragnę się podzielić się fajnym przepisem sezonowym na szparagi z truskawkami i parmezanem.
Kochani niebo w ustach i ten przecudowny wachlarz kolorów ,jak wiadomo człowiek je również oczami i jeżeli coś wygląda bardzo zachęcająco i do tego jeszcze świetnie smakuje to już jestem w niebie.
Nieśmiało pokazałam koleżance i od razu poprosiła o przepis , a co więcej chce mnie adoptować.
Tak więc, przy okazji pysznego dania znalazłam nowy dom……
Ale do rzeczy .
Do przygotowania potrzebowałam
Składniki
- 1 opakowanie szparagów około pół kg
- 8 średnich truskawek słodkich i dojrzałych
- kilka plastrów cieniutko pokrojonego parmezanu
- 1 łyżka octu balsamicznego lub glassy balsamicznej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie sól i pieprz
doradzam jednak przed soleniem i dodaniem pieprzu spróbować ,gdyż smak może się okazać już zadowalający.
Przyrządzanie
Szparagi myjemy ,odrywamy twarde końce i wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy aż będą miękkie lub jeżeli lubicie na pół twardo ,wtedy są fajnie chrupiące.
Wykładamy na talerz ,kroimy truskawki i dodajemy plasterki parmezanu .
Polewamy oliwą z oliwek i odrobiną glassy balsamicznej lub octem balsamicznym .
Próbujemy i jeżeli lubimy smaki bardziej wyraziste dodajemy sól i pieprz.
Życzę Wam smacznego !!!!
Jeżeli chcesz pochwal się jak Ci smakowało.
Pozdrawiam serdecznie .
Bożena.