Szparagi z truskawkami i parmezanem

 

 

Witam.

Dzisiaj   pragnę   się    podzielić   się  fajnym  przepisem  sezonowym  na szparagi  z  truskawkami  i  parmezanem.

Kochani   niebo  w ustach  i  ten  przecudowny  wachlarz  kolorów ,jak  wiadomo   człowiek  je  również  oczami  i  jeżeli  coś  wygląda  bardzo   zachęcająco  i  do  tego  jeszcze  świetnie  smakuje  to  już jestem  w  niebie.

Nieśmiało   pokazałam  koleżance i  od razu  poprosiła  o  przepis , a  co więcej  chce mnie  adoptować.

Tak  więc,  przy okazji  pysznego  dania  znalazłam  nowy  dom……

Ale  do  rzeczy .

Do  przygotowania  potrzebowałam

Składniki

  • 1 opakowanie szparagów około pół kg
  • 8 średnich truskawek słodkich i dojrzałych
  • kilka  plastrów  cieniutko  pokrojonego  parmezanu
  • 1 łyżka  octu  balsamicznego  lub    glassy balsamicznej
  • 1  łyżka  oliwy  z  oliwek
  • opcjonalnie  sól  i  pieprz

doradzam  jednak  przed  soleniem  i  dodaniem  pieprzu  spróbować ,gdyż  smak  może  się  okazać  już  zadowalający.

Przyrządzanie

Szparagi  myjemy  ,odrywamy  twarde  końce  i wrzucamy  na  gotującą  się   wodę   i  gotujemy  aż  będą   miękkie  lub  jeżeli  lubicie  na  pół  twardo  ,wtedy  są  fajnie  chrupiące.

 

Wykładamy  na talerz  ,kroimy  truskawki  i  dodajemy  plasterki  parmezanu .

 

 

Polewamy  oliwą  z  oliwek  i  odrobiną  glassy balsamicznej  lub  octem  balsamicznym .

 

Próbujemy  i  jeżeli  lubimy  smaki  bardziej  wyraziste  dodajemy  sól  i  pieprz.

Życzę  Wam  smacznego  !!!!

Jeżeli  chcesz   pochwal  się  jak  Ci  smakowało.

Pozdrawiam  serdecznie .

Bożena.

 

 

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *