Ciasto kasztanowe. Bez glutenu i laktozy
Wrzucam przepis na łatwe i szybkie ciasto z mąki kasztanowej bez glutenu i laktozy. Oczywiście osoby, które nie mają przeciwwskazań mogą używać normalnej mąki ciasto wyjdzie tak samo.
Skladniki :
# 3 jajka
# 1/2 szkl cukru (u mnie był kokosowy pół na pół z inuliną)
# 1,5 szkl mąki kasztanowej
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( b/ g)
# 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
# 3 łyżki oleju (u mnie oliwa z oliwek)
# 1 łyżka wody
# około 1/2 kg owoców (śliwki, jabłka etc)
Przyrządzanie :
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiąść z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmniejszając obroty miksera do minimum. Dodać olej, wodę i wanilię. Wszystko zmiksować.
Formę okrągłą o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (b/g).
Ciasto wylać do formy i ułożyć owoce.
Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni przez około 40 min. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego.
Pozdrawiam serdecznie.
Bożena