Ciasto kasztanowe. Bez glutenu i laktozy

Wrzucam przepis na łatwe i szybkie ciasto z mąki kasztanowej bez glutenu i laktozy. Oczywiście osoby, które nie mają przeciwwskazań mogą używać normalnej mąki ciasto wyjdzie tak samo.

Skladniki :

# 3 jajka
# 1/2 szkl cukru (u mnie był kokosowy pół na pół z inuliną)
# 1,5 szkl mąki kasztanowej
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( b/ g)
# 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
# 3 łyżki oleju (u mnie oliwa z oliwek)
# 1 łyżka wody
# około 1/2 kg owoców (śliwki, jabłka etc)

Przyrządzanie :

Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiąść z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmniejszając obroty miksera do minimum. Dodać olej, wodę i wanilię. Wszystko zmiksować.
Formę okrągłą o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (b/g).
Ciasto wylać do formy i ułożyć owoce.
Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni przez około 40 min. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego.

Pozdrawiam serdecznie.

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *