Lazania z liści buraka cukrowego
Polecam Wam lazanie z liści buraków cukrowych zamiast makaronu. Najpierw przygotować musimy sos pomidorowy z mięsem (takim jak lubicie może być drób, mieszane lub wołowe).
Składniki na sos.
Mięso mielone 0,5kg
Przecier pomidorowy i sok z pomidorów, bądź dostępna już w sklepach passata
Warzywa (Marchew, seler cebula)
Przygotowanie
Mięso zrumienic na patelni, dodać warzywa starte na grubej tarce i cebulę pokrojoną w kostkę podlać szklanką białego wina i dusić pod przykryciem aż do odparowania wina. Na koniec dodajemy przecier i sok i gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu około godziny.
Przygotowanie liści.
Myjemy i wrzucamy do gotujacej wody wcześniej posolonej. Gotujemy 5 min. Wyciągamy i zostawiamy do wynajęcia. Po tym czasie lekko odciskamy z nadmiaru wody i zaczynamy przygotowanie lazani.
Układamy liście podobnie jak makaron, gdy pierwsza warstwa jest gotowa polewamy sosem, układamy plastry mozzarelli, bądź sera topionego w plastrach, możemy posypać parmezanem. Po pierwszej warstwie układamy kolejne.
Warstw może być 3/4 nie więcej, gdyż zbyt wysokie źle się kroi. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni i pieczemy 30 min pod folią aluminiową, po tym czasie odkrywamy i zostawiamy do pieczenia na kolejne 30 min.
Polecam serdecznie smakuje wybitnie. Dodatki możemy modyfikować w/g naszych upodobań.
Smacznego