Suszony dorsz z ziemniakami (stoccafisso w j. Włoskim)
Podam Wam przepis na pyszne danie, które we Włoszech jest bardzo popularne.
Dorsza kupuję suszonego i przygotowuje go przez 4/5 dni zanim będzie nadawał się do przyrządzenia.
Suchy dorsz moczymy w wodzie zmieniając ja dwa razy dziennie przez 4/5 dni. Po tym czasie możemy przyrządzić nasze danie.
Skladniki :
60dkg już gotowego do przygotowania dorsza
1.marchew
1/4.selera
1.cebula (mała)
2 kg ziemniaków
Pomidorki koktajlowe według uznania
Oliwki czarne
2 ząbki czosnku
Małą paprykę ostrą
Oliwa z oliwek (4 łyżki)
Pęczek pietruszki
Przecier pomidorowy.
Przyrzadzenie :
W naczyniu dość wysokim u mnie wok, kroimy drobno warzywa i dusimy na oleju przez kilka minut. Dodajemy czosnek, paprykę i układamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Na ziemniaki układamy połowę naszej ryby i dodajemy pomidorki, oliwki, pokrojoną drobno pietruszkę. Tak układając warstwowo do ukończenia składników, na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozcienczony z małą ilością wody i zalewamy nasze danie. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy aż do miękkości ziemniaków i ryby.
Doprawiamy do smaku solą pamiętając iż nasza ryba zawiera już sól.
Prosto, smacznie, kolorowo.
Zapraszam do wypróbowania.
Smacznego.