Schab w soli
Soczysty i pyszny schab pieczony w grubej soli.
Składniki jak zawsze zależne od ilości, którą chcecie przyrządzić. U mnie jest to na 2 osoby
60dkg schabu bez kości
Sól gruba (ile wystarczy)
Rugola
Pomidorki koktajlowe
Parmezan
Olej z oliwek
Przygotowanie :
Bierzemy wąski pojemnik (u mnie jednorazowe do pieczenia), wsypujemy na spód sól aż przykryje dno, po czym wkładamy schab i zasypujemy dokładnie solą. Wstawiamy do piekarnika na 220 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Po upieczeniu rozbijamy sól i wyciągamy schab, opłukać pod zimną wodą oraz zostawić do wystygniecia.
Nasz wystudzony schab kroimy na cienkie plastry i układamy na talerzu Na wierzch posypujemy :pokrojona rugola, pomidorki koktajlowe i cieniutko pokrojony ser parmezan. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego.
Danie łatwe i bardzo smaczne.
Zaskoczycie swoich gości.
Schab nie jest słony.
Można przygotować dzień wcześniej.