Flaczki z boczniakòw
Przepyszne alla flaczki z boczniakòw. Zachęcam do spróbowania zwłaszcza osoby dbające o linię, gdyż smak jest bardzo zbliżony do prawdziwych a są o wiele mniej kaloryczne.Najlepiej nadają się do tego boczniaki, ale można zrobić też z innych grzybów, nawet z pieczarek. Przepis jest dość łatwy więc nikomu nie sprawi problemu.
Skladniki:
# 0,5 kg boczniakòw
# 2/3 marchwie
# 2 pietruszki
# 2 duże cebule
# przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka.
# 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
# 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Przygotowujemy patelnię na którą wlewamy oliwę. Boczniaki myjemy i kroimy na cienkie paski,wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Cebulę kroimy na piórka dodajemy do boczniakòw, marchew i pietruszkę zcieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do grzybów. Wszystko razem podduszamy przez 10 min.
Przygotowujemy garnek, wlewamy około 1litr wody. (możemy użyć wywaru warzywnego) doprowadzamy do wrzenia. Do gotujacej wody dodajemy podduszone warzywa. (Jezeli jest za mało wody możemy dodać, jednak trzeba uważać by nie przesadzić, gdyż potrawa ma być gęsta) Gotujemy wszystko do miękkość. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy przecier oraz przyprawy i kontynuować gotowanie przez kolejne 10 min. Oprócz przypraw, które wymieniłam możecie dodać te które lubicie najbardziej i które najczęściej używacie.
Nasze flaczki z boczniakòw są gotowe, więc życzę Wam smacznego!
Muszę przyznać że tak mi smakowały iż jadłam przez dwa dni.
Pozdrawiam serdecznie.
Bożena