Flaczki z boczniakòw

Przepyszne alla flaczki z boczniakòw. Zachęcam do spróbowania zwłaszcza osoby dbające o linię, gdyż smak jest bardzo zbliżony do prawdziwych a są o wiele mniej kaloryczne.Najlepiej nadają się do tego boczniaki, ale można zrobić też z innych grzybów, nawet z pieczarek. Przepis jest dość łatwy więc nikomu nie sprawi problemu.

Skladniki:

# 0,5 kg boczniakòw
# 2/3 marchwie
#  2 pietruszki
# 2 duże cebule
# przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka.
# 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
# 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie :

Przygotowujemy patelnię na którą wlewamy oliwę. Boczniaki myjemy i kroimy na cienkie paski,wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Cebulę kroimy na piórka dodajemy do boczniakòw, marchew i pietruszkę zcieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do grzybów. Wszystko razem podduszamy przez 10 min.
Przygotowujemy garnek, wlewamy  około 1litr wody. (możemy użyć wywaru warzywnego) doprowadzamy do wrzenia. Do gotujacej wody dodajemy podduszone warzywa. (Jezeli jest za mało wody możemy dodać, jednak trzeba uważać by nie przesadzić, gdyż potrawa ma być gęsta) Gotujemy wszystko do miękkość. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy przecier oraz przyprawy i kontynuować gotowanie przez kolejne 10 min. Oprócz przypraw, które wymieniłam możecie dodać te które lubicie najbardziej i które najczęściej używacie.
Nasze flaczki z boczniakòw są gotowe, więc życzę Wam smacznego!
Muszę przyznać że tak mi smakowały iż jadłam przez dwa dni.

Pozdrawiam serdecznie.

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *