Dynia w dwóch odsłonach
Czas jesieni kojarzę zawsze z dynią. Bardzo lubię przyrządzać ją w postaci kremu na ostro na czas chłodnych wieczorów, bądź na lekko słodko na bazie śmietanki kokosowej.
Krem z dyni na ostro
Skladniki
# 0.5 kg dyni
# 1 ziemniak batata
# 2 marchwie
# 3- 4 cm imbiru
# przyprawy : pieprz cayenn, sól.
Przygotowanie :
Wszystkie produkty kroimy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, gdy warzywa są już miękkie doprawiamy do smaku. Wszystko blendujemy dokładnie aż powstanie gładki gęsty krem. Wykladamy na talerz, ozdabiamy jogurtem greckim i nasionami z dyni.
Mój krem dyniowy wychodzi bardzo ostry taki jak lubię. Jeżeli wolicie mniej ostry dodajcie mniej imbiru i pomińcie pieprz cayenn.
Smacznego!
Krem z dyni na śmietanie kokosowej
Skladniki :
# 0,5 kg dyni
# 100 ml śmietanki kokosowej (u mnie marki Suzi Wan)
# sól
Przygotowanie :
Oczyszczamy dynię kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy dynia jest miękka dodajemy śmietanę kokosową i gotujemy razem około 5 min. Doprawiamy do smaku. Na koniec blendujemy (możemy użyć zwykłego miksera). Podajemy z nasionami z dyni.
Smacznego!
Pozdrawiam
Bożena