Dynia w dwóch odsłonach

Czas jesieni kojarzę zawsze z dynią. Bardzo lubię przyrządzać ją w postaci kremu na ostro na czas chłodnych wieczorów, bądź na lekko słodko na bazie śmietanki kokosowej.

Krem z dyni na ostro

Skladniki

# 0.5 kg dyni
# 1 ziemniak batata
# 2 marchwie
# 3- 4 cm imbiru
# przyprawy : pieprz cayenn, sól.

Przygotowanie :

Wszystkie produkty kroimy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, gdy warzywa są już miękkie doprawiamy do smaku. Wszystko blendujemy dokładnie aż powstanie gładki gęsty krem. Wykladamy na talerz, ozdabiamy jogurtem greckim i nasionami z dyni.
Mój krem dyniowy wychodzi bardzo ostry taki jak lubię. Jeżeli wolicie mniej ostry dodajcie mniej imbiru i pomińcie pieprz cayenn.

Smacznego!

Krem z dyni na śmietanie kokosowej

Skladniki :

# 0,5 kg dyni
# 100 ml śmietanki kokosowej (u mnie marki Suzi Wan)
# sól

Przygotowanie :

Oczyszczamy dynię kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy dynia jest miękka dodajemy śmietanę kokosową i gotujemy razem około 5 min. Doprawiamy do smaku. Na koniec blendujemy (możemy użyć zwykłego miksera). Podajemy z nasionami z dyni.
Smacznego!

Pozdrawiam

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *