Pieczeń z jajem

Wyszła bardzo smaczna , więc odrazu wrzucam przepis do wypróbowania.
Pomysł goni pomysł i nie nadążam z pisaniem 😉
Więc żeby nie rozwodzić się zbytnio zacznijmy od konkretów 😊

Składniki:

✓-1/2 kg mięsa mielonego mieszane (kurczak,indyk, wieprzowe i wołowe)
✓- 1 duża marchew
✓-1duza cebula
✓-2 ząbki czosnku
✓- pół pęczka zielonej pietruszki
✓-2 pieczarki
✓- jedno jajko
✓- 2 spore garscie płatków owsianych
✓- przyprawy: sól,pieprz,majeranek,papryka ostra
✓-3 ugotowane na twardo jajka.
✓-2 łyżki oliwy z oliwek (można użyć słonecznikowego)

Przygotowanie:

*- mięso wykładamy do miski
*-cebulę kroimy drobniejsze podsmażamy na patelni,dodajemy pokrojoną drobno pieczarki dalej smażąc,pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy jeszcze 2 min po czym wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
*- płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 min
*- do mięsa wybijamy jajko, ścieramy marchew na tarce o grubych oczkach
*- płatki owsiane odciskamy mocno z wody i dodajemy do mięsa
*- dodajemy resztę składników tzn pietruszkę , podsmażoną cebulkę z czosnkiem i pieczarkami i przyprawy w/g smaku warto próbować czy uzyskaliśmy odpowiedni dla nas smak
*- bardzo dokładnie wszystko mieszamy
*- wąska blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tarta b/g
*- odbieramy ugotowane wcześniej jajka
*- wykładamy do blaszki połowę mięsa układamy ugotowane jajka i przykrywamy drugą połową mięsa, lekko dociskając.
*- posypujemy wierzch lekko bułką tartą
*- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 60 min.
*- po upieczeniu odlewamy tłuszcz i wodę którą się wytworzy przy pieczeniu i zostawiamy do ostygnięcia.
*- poddajemy z surówką
*- jest pyszna na ciepło jak również na zimno.

Życzę udanego pieczenia.

Pozdrawiam serdecznie.

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *