Ciasto pomarańczowe

Fajny przepis na ciasto pomarańczowe.
Lekko gorzkawy i mocno pomarańczowy smak.
Goryczki dodaje nam skórka pomarańczowa , gdyż w tym przepisie używamy całą pomarańczę.

Składniki:

# jedna duża pomarańcza Bio
# 3 jajka
# 200 g cukru ja( dałam kristol)
# 100 ml oleju słonecznikowego
# 250 g mąki ( ja używam mąki kasztanowej)
# proszek do pieczenia.

Przygotowanie;

Pomarańczę myjemy kroimy na kawałki razem ze skórką i miksujemy na krem.
Do osobnej miseczki wybijamy jajka i uciekamy z cukrem przez 5 min.Gdy jajka mamy utarte dodajemy naszą zmiksowaną pomarańczę mieszamy.
Dokładamy resztę składników począwszy od oleju,proszek, mąka.
Wszystko dokładnie mieszamy .Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy 40/50 minut.Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe.
Nowe doswiadczenie i nowy egzotyczny smak ,warto wypróbować.
Pozdrawiam serdecznie.
Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *