Nadziewana dynia

  1. Jesień puka do drzwi ,w sklepach pełno dyń.

Kto lubi dynię to wie że można ją przygotować na wiele fajnych sposobów, zupy, ciasta, pieczone smażone a nawet chleb.

Osobiście uwielbiam na ostro ,ale tak się składa że, nie mogę jej jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny, kto ma problemy z cukrzycą lub insulinoopornością to wie o czym mówię.

Tak więc powstał pomysł na oszukaną dynię ,a że , lubię bawić się w kuchni i eksperymentować to wyszło całkiem fajnie i bardzo smacznie,

Dziś  więc, proponuję Wam coś zupełnie innego .
Miało być w kolorze pomarańczowym ,ale przez gadanie przez telefon przegapiłam moment i wyszła brązowa.
Także mimo szczerych chęci dynię przypomina tylko ciut ciut 😂
Za to gwarantuję że smak obłędny i polecam z całego ❤️.
Składniki na farsz.
✓ 1 cebula
✓ 200 g pieczarek
✓ 1/2 czerwonej papryki
✓ 200 gr mrożonego szpinaku
✓ 1 mozzarellą
✓ 2 łyżki oliwy z oliwek
✓ przyprawy sól ,pieprz zioła w/g uznania.
Sos
✓ Przecier pomidorowy
✓ bazylia, oregano
✓ sól
Ciasto jak na pizzę.
Przygotowanie
Na patelnię dajemy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy mieszając często .
Dodajemy kolejno pieczarki podsmażamy , papryka a na końcu szpinak wszystko mieszając i smażąc do miękkości.
Warzywa wystudzić i wymieszać z pokrojoną mozzarellą
Przygotowanie ciasto na pizzę rozkładamy i smarujemy sosem, wykładamy warzywa tworzymy kulkę i obwiązujemy sznurkiem tak by , stwarzało wrażenie że mamy dynię.
Ogonek dorabiamy z samego ciasta.
Pieczemy w piekarniku 25min w 200 stopniach
Smacznego!
Bądźcie kreatywni w Waszych kuchniach a na pewno coś dobrego zawsze wyjdzie.
Udanych wypieków Wam życzę

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *