Awokado

Opowiem Wam dzisiaj o awokado.

Jest to tak wspaniały owoc iż jeden wpis nie wystarczy, dlatego postanowiłam podzielić go na 3 części.

Opiszę Wam dzisiaj o owocu a w kolejnych wpisach o właściwościach pestki awokado i oleju z tego cudownego daru natury.

Pewnie wielu z Was nie lubi, bądź nigdy nie próbował może po tym wpisie namowie Was do spróbowania bo naprawdę warto.

Dlaczego warto?

Warto ponieważ

Zawiera duże ilości potasu regulujące ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na układ nerwowy

Ma wysoką zawartość kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Wpływa na przyswajanie cennych składników z innych produktów.

Łączy w sobie kwasy tłuszczowe omega 3 z naturalną wit È.

Jest cennym źródłem jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżać :

Ciśnienie krwi

Wzmacniać ściany tętnic

Zapobiegać lub odwrócić oporność insulinowa.

Zawiera sporo witamin C, E, A, B, kwas foliowy

Zawiera błonnik, który wspomaga pracę jelit

Zawiera luteine, która chroni oczy.

Sama nie bardzo lubiłam awokado.

Więc postanowiłam spróbować najpierw w wersji na słodko.

I ta wersja przekonała mnie do tego by zacząć eksperymentować z tym owocem.

Zapewniam Was że w tej chwili uwielbiam awokado pod każdą postacią 😍😍

Dla Was przepis z którego skorzystałam po raz pierwszy 😊

Przepis

Dojrzałe awokado kroimy ma drobne kawałki i wrzucamy do miksera

Dodajemy pół banana

Pół łyżeczki cynamonu cejlonskiego

Kakao 100% według uznania (jeżeli chcemy bardziej czekoladowe dodajemy więcej)

Opcjonalnie możemy dodać stevie, miód.

Dodajemy mleko kokosowe w takiej ilości by po zmiksowaniu powstał gęsty krem.

Dekorujemy w/g uznania owocami.

Smacznego.

Zapraszam na kolejną część.

Jak wykorzystać pestki z awokado.

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *