Awokado
Opowiem Wam dzisiaj o awokado.
Jest to tak wspaniały owoc iż jeden wpis nie wystarczy, dlatego postanowiłam podzielić go na 3 części.
Opiszę Wam dzisiaj o owocu a w kolejnych wpisach o właściwościach pestki awokado i oleju z tego cudownego daru natury.
Pewnie wielu z Was nie lubi, bądź nigdy nie próbował może po tym wpisie namowie Was do spróbowania bo naprawdę warto.
Dlaczego warto?
Warto ponieważ
Zawiera duże ilości potasu regulujące ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na układ nerwowy
Ma wysoką zawartość kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Wpływa na przyswajanie cennych składników z innych produktów.
Łączy w sobie kwasy tłuszczowe omega 3 z naturalną wit È.
Jest cennym źródłem jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżać :
Ciśnienie krwi
Wzmacniać ściany tętnic
Zapobiegać lub odwrócić oporność insulinowa.
Zawiera sporo witamin C, E, A, B, kwas foliowy
Zawiera błonnik, który wspomaga pracę jelit
Zawiera luteine, która chroni oczy.
Sama nie bardzo lubiłam awokado.
Więc postanowiłam spróbować najpierw w wersji na słodko.
I ta wersja przekonała mnie do tego by zacząć eksperymentować z tym owocem.
Zapewniam Was że w tej chwili uwielbiam awokado pod każdą postacią 😍😍
Dla Was przepis z którego skorzystałam po raz pierwszy 😊
Przepis
Dojrzałe awokado kroimy ma drobne kawałki i wrzucamy do miksera
Dodajemy pół banana
Pół łyżeczki cynamonu cejlonskiego
Kakao 100% według uznania (jeżeli chcemy bardziej czekoladowe dodajemy więcej)
Opcjonalnie możemy dodać stevie, miód.
Dodajemy mleko kokosowe w takiej ilości by po zmiksowaniu powstał gęsty krem.
Dekorujemy w/g uznania owocami.
Smacznego.
Zapraszam na kolejną część.
Jak wykorzystać pestki z awokado.