Pestka z awokado
Pestki z awokado zawierają największą ilość przeciwutleniaczy, jakie można spotkać wśród roślin.
Silne przeciwutleniacze wspomagają odbudowę kolagenu.
Zawiera też sporą dawkę witamin.
Pestka podobnie jak owoc jest jadalna i nie należy jej wyrzucać.
Możemy ją wykorzystać na kilka sposobów :
1-zmielona jako dodatek do jogurtów
2-jako dodatek do koktaili
3- jako maseczki do twarzy
4-możemy również wykorzystać jako ozdobne drzewko w domu.
Na zdjęciu przedstawiam Wam w jaki sposób wykorzystywana jest u mnie.
Podaję przepis jak uzyskać z pestki dodatek do jogurtu.
Należy ją umyć, osuszyć, a następnie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2 godziny.
Wyjąć zawartość z osłonki, pokroić, zmielic’ i tak uzyskany proszek możemy dodawać do sałatek, koktajli i innych potraw.
Żeby uzyskać drzewko potrzebujemy:
Szklankę
4 patyczki
Wodę
Pestka oczyszczamy z osłonki, u góry na szerszej części wbijamy patyczki i zanurzyć w wodzie tak by pokryła więcej niż połowę pestki.
Co jakiś czas dolewamy wody, uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy.
Po około miesiącu wypuści korzeń, następnie pierwsze listki, wtedy gotowa jest do doniczki.
Będzie piękna ozdobą w Waszym domu.