Bezglutenowy chleb gryczany

 

 

Bardzo rzadko jadam  chleb  ale  przyznam  że  czasem  mi  go  brakuje.  Wszystko   co  dostępne  w  sklepach  to  albo  pełno  chemii ,albo  cukru  ,a  w niektórych  można  znaleźć  całą  tablicę ,, Mendelejewa ,,.

Nie  chcę  takiego   chleba  czy  bułek  mimo  że  pachną  i  smakują  dobrze  ,a nawet  bardzo  dobrze.

Więc  od  czasu  do  czasu  próbuję  zrobić  coś  zdrowego   ale zarazem  smacznego  ,bo  co  mi  po  tym  że  upiekę  chleb  który  będzie  nie  dobry?

Tak  ,więc  powstał  chleb  z  niepalonej  kaszy  gryczanej  i  zostanie  w  moim  menu  na dłużej .

Bardzo  mi  posmakował  dlatego   zostawię  Wam  tutaj  przepis  by  każdy  komu  przyjdzie  ochota  mógł  cieszyć  się  smakiem  zdrowego  ,bezglutenowego  chleba.Będziecie   zdziwieni  jak  niewiele  składników  potrzeba  i jak  zdumiewający  efekt  uzyskacie.

Jedyne  co  potrzebujemy  to  trochę  cierpliwości   w przygotowaniu.

No  ale  dość  gadania  bierzemy  się  do pracy  oto  przepis  specjalnie   dla  Was.

 

PRZEPIS  NA  PROSTY   BEZGLUTENOWY   CHLEB   GRYCZANY 
.
Składniki:

* 500g kaszy gryczanej niepalonej (biaŁa)
* Woda
* 2 łyżeczki soli himalajskiej

 

Sposób przygotowania:


Kaszę opłucz na sitku.

Opłukaną umieść w naczyniu i zalej wodą (najlepiej niegazowana mineralną) tylko tyle by pokryła kaszę. Odstaw na noc (10-12h).

 

 

Rano pomieszaj kaszę i uzupełnij wodę (gdyż kasza przez noc trochę wody wpije) znów tak by pokryła grykę. Odstaw na cały dzień.

Wieczorem zmiksuj kaszę, nie odlewając wody. Dodaj sól i wymieszaj.

 

Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w zimnym piekarniku na całą noc.

 

Przez ten czas na wierzchu ciasta pojawi się zaokrąglony „brzuszek” – to znak, że ciasto fermentuje. Nie wyjmuj chleba i nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Piecz 50-55min.

 

Wystudź i krój ostrym nożem.

 

Część możesz zamrozić. 

 

Zachęcam  do wypróbowania  przepisu ,naprawdę warto !

Smacznego !

Pozdrawiam

Bożena

 

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Urszula pisze:

    Pyszny na sam wyglad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *