Bezglutenowy chleb gryczany
Bardzo rzadko jadam chleb ale przyznam że czasem mi go brakuje. Wszystko co dostępne w sklepach to albo pełno chemii ,albo cukru ,a w niektórych można znaleźć całą tablicę ,, Mendelejewa ,,.
Nie chcę takiego chleba czy bułek mimo że pachną i smakują dobrze ,a nawet bardzo dobrze.
Więc od czasu do czasu próbuję zrobić coś zdrowego ale zarazem smacznego ,bo co mi po tym że upiekę chleb który będzie nie dobry?
Tak ,więc powstał chleb z niepalonej kaszy gryczanej i zostanie w moim menu na dłużej .
Bardzo mi posmakował dlatego zostawię Wam tutaj przepis by każdy komu przyjdzie ochota mógł cieszyć się smakiem zdrowego ,bezglutenowego chleba.Będziecie zdziwieni jak niewiele składników potrzeba i jak zdumiewający efekt uzyskacie.
Jedyne co potrzebujemy to trochę cierpliwości w przygotowaniu.
No ale dość gadania bierzemy się do pracy oto przepis specjalnie dla Was.
PRZEPIS NA PROSTY BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY
.
Składniki:
* 500g kaszy gryczanej niepalonej (biaŁa)
* Woda
* 2 łyżeczki soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
Kaszę opłucz na sitku.
Opłukaną umieść w naczyniu i zalej wodą (najlepiej niegazowana mineralną) tylko tyle by pokryła kaszę. Odstaw na noc (10-12h).
Rano pomieszaj kaszę i uzupełnij wodę (gdyż kasza przez noc trochę wody wpije) znów tak by pokryła grykę. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem zmiksuj kaszę, nie odlewając wody. Dodaj sól i wymieszaj.
Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w zimnym piekarniku na całą noc.
Przez ten czas na wierzchu ciasta pojawi się zaokrąglony „brzuszek” – to znak, że ciasto fermentuje. Nie wyjmuj chleba i nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Piecz 50-55min.
Wystudź i krój ostrym nożem.
Część możesz zamrozić.
Zachęcam do wypróbowania przepisu ,naprawdę warto !
Smacznego !
Pozdrawiam
Bożena
Pyszny na sam wyglad
Dziękuję