Reginette alla putanesca

 

Spaghetti alla puttanesca”
, bo tak się nazywa to neapolitańskie danie.
Według niektórych danie to narodziło się na początku XX wieku w Dzielnicach Hiszpańskich, kiedy dzielnica ta była domem dla „domów przyjemności”. Pewnego dnia właściciel jednej z tych „rezydencji” wymyślił to danie o kolorowej nazwie, aby uraczyć swoich gości.
oliwki i kapary) to typowe pierwsze danie kuchni neapolitańskiej . Przygotowywane jest z sosem, pomidorem, oliwą, czosnkiem, czarnymi oliwkami z Gaety, kaparami i oregano.
Istnieje również rzymska wersja tego samego dania, która zawiera dodatek innego podstawowego składnika: sardeli solonych.
Kolejnym punktem niezgodnym między tymi dwiema interpretacjami jest rodzaj makaronu: spaghetti, wermiszel lub linguine w Neapolu i penne w Rzymie (oprócz klasycznego spaghetti).
Skąd więc ta dziwna nazwa? Termin „puttanesca” był przedmiotem wyobraźni wielu ekspertów kulinarnych, którzy pod każdym względem starali się znaleźć rozwiązanie zagadki.

Tak więc po krótkiej historii tego pysznego dania ,wzbogacone moją wyobraźnią przygotowałam

REGINETTE alla PUTTANESCA.
Pozostańmy przy oryginalnej włoskiej nazwie, gdyż Polska nie brzmi już tak zachęcająco 😉, a brzmiała by mniej więcej tak – królowe z prostytutkami –

Składniki
1. pół puszki pomidorów bez skory
2. 2 ząbki czosnku
3. 4 filety sardelli solonych
4. czarne oliwki
5. kapary
6. 1 papryczkę chili
7. 1 puszka tuńczyka w oliwie
8. 250 g makaron Barilla Reginette
9. oliwa z oliwek

Przygotowanie

Na patelni wlaś odrobinę oliwy z oliwek ,dodać rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.
Gdy czosnek zacznie ciemnieć wyrzuć go i dodaj sardelle oczyszczone i odsolone , następnie rozetrzyj widelcem.
Dodaj pokrojone pomidory , oliwki i kapary dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego typu passata.
Tak przygotowany sos gotuj 10 min.
W miedzyczasie wstaw i posól wodę i ugotuj makaron.
Na koniec dodaj tuńczyka odsączonego z oleju i rozgnieć widelcem gotując jeszcze 4 min.
Gdy makaron będzie al dente odceć i włoż do sosu.
Posyp zieloną pietruszką i wszystko razem wymieszaj.

Oryginalny przepis nie posiada tuńczyka ,ja wzbogaciłam mój przepis i zapewniam Was że uzyskałam zamierzony efekt wow.
Zapraszam do wypróbowania , szybko i pysznie.

Pozdrawiam serdecznie
Bożena Krasoń

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *