Szparagi zapiekane z jajkiem i pomidorkami
Moi kochani dawno mnie tu nie było ,ale nie chciałam pisać o pandemii wirusie i całym tym zamieszaniu ,dlatego też opuściłam trochę mój blog aż do dzisiaj .
Nawał pracy też nie sprzyjał jakoś szczególnie pisaniu ,ale już jestem dla Was z kolejnymi przepisami .
A że rozpoczął się sezon na szparagi ,to zacznę dziś od nich.
Pyszne i kolorowe więc bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu.
zanim jednak podam przepis kilka słów o szparagach ,dlaczego warto wprowadzić je do naszego menu.
Szparagi są jednocześnie niskokaloryczne i pożywne, ponieważ zawierają sporo białka.
Sto gramów tego warzywa to zaledwie 18 kalorii!
Zielone szparagi mają dość ostry, wyrazisty smak.
Są miękkie
i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, dzięki czemu posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości.
Pod ich skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor i wapń.
Szparagi zielone zawierają także dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii – wszystko przez dużą zawartość żelaza
i kwasu foliowego.
Składniki na pieczone szparagi z jajkiem i pomidorkami
przepis na jedną porcję ,ja oczywiście od razu zrobiłam razy cztery bo wiedziałam że są przepyszne i szybko znikną.
- 1 pęczek szparagów
- 8 szt pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól,pieprz opcjonalnie ostra papryka
Sposób przyrządzenia
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220 stopni.
Szparagi myjemy i łamiemy ręcznie twarde końce,następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wcześniej posmarowanym odrobiną oleju.
Jeżeli naczynie mamy małe możemy przekroić szparagi na pół lub ułożyć warstwowo.
Na szparagi układamy przekrojone na pół pomidorki i zapiekamy w piekarniku 10 -15 min
Wyciągamy naczynie skrapiamy warzywa oliwą wbijamy jajka doprawiamy do smaku / opcjonalnie możemy posypać startym parmezanem/.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut .
Zostawiam Wam również przepis na sos do szparagów ,gdyby ktoś z Was wolał z sosem.
Muszę przyznać że nadaje się on również i do innych warzyw,ale musimy uważać bo podnosi kaloryczność potraw.
Składniki
2 żółtka
6 dag masła
25 ml białego wina
1/2 łyżeczki soku z cytryny
do smaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia
Na patelni zagotowujemy wino z taką samą ilością wody, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy i studzimy.
Dodajemy żółtka i ubijamy na parze dodając stopniowo masło.
Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku i odstawiamy.
Smacznego!!!!
Pozdrawiam gorąco .
Bożena