Szparagi zapiekane z jajkiem i pomidorkami

 

Moi   kochani   dawno   mnie   tu   nie   było  ,ale   nie    chciałam  pisać  o  pandemii   wirusie   i    całym   tym   zamieszaniu ,dlatego   też   opuściłam   trochę   mój   blog   aż   do   dzisiaj .

Nawał pracy też nie sprzyjał jakoś szczególnie pisaniu ,ale już jestem dla Was z kolejnymi przepisami .

A że rozpoczął się sezon na szparagi ,to zacznę dziś od nich.

Pyszne i kolorowe więc bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu.

zanim jednak podam przepis kilka słów o szparagach ,dlaczego warto wprowadzić je do naszego menu.

Szparagi są jednocześnie niskokaloryczne i pożywne, ponieważ zawierają sporo białka.

Sto gramów tego warzywa to zaledwie 18 kalorii!

Zielone szparagi mają dość ostry, wyrazisty smak.

Są miękkie
i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, dzięki czemu posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości.

Pod ich skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor i wapń.

Szparagi zielone zawierają także dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii – wszystko przez dużą zawartość żelaza
i kwasu foliowego.

Składniki na pieczone szparagi z jajkiem i pomidorkami 

przepis na jedną porcję ,ja oczywiście od razu zrobiłam razy cztery bo wiedziałam że są przepyszne i szybko znikną.

  • 1 pęczek szparagów
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz opcjonalnie  ostra papryka

Sposób przyrządzenia

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220 stopni.

Szparagi myjemy i łamiemy  ręcznie twarde końce,następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wcześniej posmarowanym odrobiną oleju.

Jeżeli naczynie mamy małe możemy przekroić szparagi na pół lub ułożyć warstwowo.

Na szparagi układamy przekrojone na pół pomidorki i zapiekamy w piekarniku 10 -15 min

Wyciągamy naczynie skrapiamy warzywa oliwą wbijamy jajka doprawiamy do smaku / opcjonalnie możemy posypać startym parmezanem/.

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut .

 

Zostawiam Wam również przepis na sos do szparagów ,gdyby ktoś z Was wolał z sosem.

Muszę przyznać że nadaje się on również i do innych warzyw,ale musimy uważać bo podnosi kaloryczność potraw.

Składniki

2 żółtka

6 dag masła

25 ml białego wina

1/2 łyżeczki soku z cytryny

do smaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia

Na patelni zagotowujemy wino z taką samą ilością wody, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy i studzimy.

Dodajemy żółtka i ubijamy na parze dodając stopniowo masło.

Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku i odstawiamy.

 

Smacznego!!!!

Pozdrawiam gorąco .

Bożena

 

 

 

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *