Nadziewana cukinia z piekarnika
Dzis proponuje Wam cukinie nadziewaną warzywami i zapiekanaw piekarniku.
Danie smaczne i bardzo zdrowe,a jednocześnie łatwe do przygotowania.
Tradycyjnie używamy prawie zawsze cukinię podłużną , tym razem mój wybór padł na okrągłą.
Spodobał mi się jej kolor,a ponieważ nie jadłam nigdy czas najwyższy by to zmienić.
Tak oto powstała moja dietetyczna cukinia 😊.
Składniki
✓ 3 okragle cukinie
✓ warzywa według gustu u mnie było – por , marchew, papryka, czerwona cebula
✓ ząbek czosnku
✓ 3 pomidorki koktajlowe
✓ przyprawy – sol pieprz
Przygotowanie
Myjemy cukinie ,odcinamy czubek z ogonkiem tak by można bylo go wykorzystać do przykrycia.
Łyżeczką usuwamy środek.
Warzywa ktoimyw kostke lub paski cienkie.
Część środka cukini miksujemy razem z pomidorkami i czosnkiem doprawiajac do smaku.
Tak przygotowane cukinie wypełniamy częściowo przygotowanym sosem i wkładamy nasze warzywa.
Przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami i wystawiamy do piekarnika.
Piekarnik ustawiłam na 220 stopni i pieklam 30 min.
Wyszly bardzo dobre , więc polecam serdecznie.
Pozdrawiam
Bożena.
A jeżeli spodobał Ci się przepis i wypróbujesz koniecxkon daj znac 😊