Nadziewana cebula z piekarnika
- Zostawię Wam dziś przepis na zwykłe danie o niezwykłym smaku.
Czyli nadziewane cebule.
Gdy zrobiłam je po raz pierwszy nie sądziłam że wyjdą tak dobre i będą smakować nawet moim gościom.
I tak o to przez przypadek powstało smaczne ,niedrogie i ciekawe danie.
Więc nie będę trzymać Was dłużej w niepewności i podaję przepis.
Składniki
- 300g mielonego mięsa według gustu u mnie było z kurczaka
- 1 mała mozzarella
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej – u mnie bezglutenowa
- przyprawy sól,pieprz
- 8-10 białych cebul – najlepsze są te płaskie ale może być również zwykła
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy tak jak na kotlety, i odstawiamy.
Cebulę obieramy z łupinek i zdejmujemy warstwowo białe części, możemy sobie pomóc nacinając z jednego boku ,bądż też po prostu wydrążamy środek.
Gdy mamy już przygotowaną cebulę napełniamy ją mięsem mielonym i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy około 30 min.
Sprawdzamy patyczkiem miękkość cebuli i jeżeli jest gotowa wyciągamy z piekarnika i serwujemy na ciepło ,możemy podać z surówką lub w taki sposób jak ja udekorowałam z walerianą i pomidorkami koktajlowymi.
Życzę smacznego !!
Pozdrawiam serdecznie
Bożena