Pak Choi na ostro
⋅
Zastanawiam się czy wiecie co to jest Pak Choi i jakie właściwości zdrowotne posiada.Pierwszy raz jak usłyszałam tą nazwę to miałam mieszane uczucia ,zwłaszcza że można było kupić tylko w klepie dla chińczyków.A że ze mnie człek ciekawy to poszłam i kupiłam żeby wypróbować i wiecie co dobrze zrobiłam ,bo bardzo je polubiłam i teraz kupuję często i robię na różne sposoby ,a dzisiaj przedstawię Wam jeden z nich.
Pak Choi – kapusta chińska
Niesamowite właściwości zdrowotne
- działanie ochronne przeciwnowotworowe
- zmniejsza stany zapalne
- obniża ciśnienie krwi
- ułatwia utratę masy ciała
Pak Choi zawiera wysoką wartość witamin A i C ,jak również witaminy K
To jedno z niewielu warzyw zawierające selen,który pomaga odtruwać organizm.Zawiera też potas,witaminę b6.,kwas foliowy,cynk ,fosfor,mangan miedż i sód.
Spożywanie regularne tej kapusty może mieć wpływ na
- poziom cukru we krwi
- obniżenie glukozy we krwi
- obniżenie stanów zapalnych spowodowanych chorobami autoimmunologicznymi
- wspierającym pamięć i zdolność do uczenia się.
żeby nie zanudzać Was powiem krótko ,jedzcie na zdrowie i wypróbujcie mój przepis
duszona pak choi
składniki
- 1kg kapusty pak choi
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory czerwone
- 1 cm imbiru
- kilka plasterków ostrej papryczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
przygotowanie
Kapustę myjemy bardzo dokładnie i kroimy na cztery części.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę,drobno posiekany czosnek,starty imbir i kilka plasterków ostrej papryczki-podsmażamy.
Dodajemy kapustę pak choi ,podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Pomidory myjemy,obieramy ze skórki i dodajemy do kapusty dusząc do miękkości. Doprawiamy solą do smaku i gotowe.
Podajemy na ciepło samo lub z mięsem.
życzę smacznego.
Pozdrawiam serdecznie .
Bożena