Dietetyczne pulpeciki
Pyszne pulpety o niskiej zawartości węglowodanów. Nadają się jako danie główne z dodatkami którymi lubicie, bądź same.Do zrobienia ich będziemy potrzebować kilka składników i sos pomidorowy.
Składniki :
# mięso mielone z kurczaka lub indyka 300 g
# przyprawy
# jedno jajko
# pół małej cebuli
#ząbek czosnku
# pół pęczka pietruszki
# połowa małej główki kapusty(biała lub włoska)
#przecier pomidorowy (passata di pomodori 1 litr)
# 100 gram śmietany bez laktozy (kto może dodaje zwykła)
# głębokie naczynie żaroodporne.
Przygotowanie :
Do naczynia wkładamy mięso mielone szatkujemy kapustę bądź kroimy drobniutko, dodajemy do pulpetów, kroimy drobno pietruszkę, dodajemy jajko i przyprawy wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy sos przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną dodajemy przyprawy do smaku i dodajemy pół szkl. wody.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy na spód kilka liści kapusty. Robimy pulpety i układamy na liście, gdy wszystkie są już przygotowane zalewamy pulpety naszym sosem pomidorowym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 220 stopni.
Życzę smacznego