Zakwas buraczany
Podczas fermentacji buraków powstaje prawdziwy napój mocy, który dodaje
Jak go przygotować?
Zobacz to proste 😊
energii, reguluje przemianę materii,wspomaga leczenie anemii, obniża poziom cholesterolu, działa jak antybiotyk, korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową.
° 3 litry wody
° 5 ząbków czosnku
° majeranek
° 1/2 łyżki soli himalajskiej.
° liść laurowy
Buraki dobrze wyszoruj,obierz i pokrój w plastry.
Ułóż w garnku i zalej wodą tak by wszystkie były przykryte.
Dodaj przyprawy i czosnek i postaw na 5-6 dni w ciepłym ciemnym miejscu.
Przykryj ściereczką by oddychało a nie dostały się muszki z zewnątrz.
Po 2-3 dniach pojawi się piana – zbierz ją czystą drewnianą łyżeczką,a następnie zamieszaj całość.
Na koniec kuszenia odcedź buraki,przelej zakwas do szklanych butelek i wstaw do lodówki.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za przepis co rok sieje buraczki ale zakwasu nigdy nie robiłam czas spróbować
Serdecznie polecam jest pyszny i zdrowy