Spagetti z cukinii

Cukinia do Polski trafiła z Włoch, stąd też jej nazwa po Włosku zucchina porostu mała dynia.
Każdy kto dba o linię wie iż cukinia jest lekkostrawna i ceniona jest za wysoką wartość energetyczną
Zawiera: potas, żelazo i magnez oraz wit C, K, PP, B1, beta caroten
Jej ogromną zaletą jest to iż nie odkładają się w niej metale ciężkie
Jej wartość energetyczna to – 21kcal na (100 g)
Dla ciekawości dodam iż kwiaty cukinii są jadalne i mają cudowny smak 
Przepis
Umyta cukinie
pokroić na cienkie paski (ja używam temperowki)
Na patelni przygotować sos
U mnie mięso mielone (może być drobno pokrojona pierś z kurczaka lub indyka)
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Sól
Bazylia (z braku świeżej używam suszona)
Przecier pomidorowy
Przygotowanie
Cebulkę podsmażyć razem z mięsem dodać przecier dusić pod przykryciem 10 min
Dodać resztę składników i zostawić jeszcze około 5 min na małym ogniu
Na koniec dodać cukinie poddusic 2 min i gotowe 
Można posypać parmezanem
Spodobał Ci się przepis?
Wyprobujesz?

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *