Cukinia do Polski trafiła z Włoch, stąd też jej nazwa po Włosku zucchina porostu mała dynia.
Każdy kto dba o linię wie iż cukinia jest lekkostrawna i ceniona jest za wysoką wartość energetyczną
Zawiera: potas, żelazo i magnez oraz wit C, K, PP, B1, beta caroten
Jej ogromną zaletą jest to iż nie odkładają się w niej metale ciężkie
Jej wartość energetyczna to – 21kcal na (100 g)
Dla ciekawości dodam iż kwiaty cukinii są jadalne i mają cudowny smak
Przepis
Umyta cukinie
pokroić na cienkie paski (ja używam temperowki)
Na patelni przygotować sos
U mnie mięso mielone (może być drobno pokrojona pierś z kurczaka lub indyka)
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Sól
Bazylia (z braku świeżej używam suszona)
Przecier pomidorowy
Przygotowanie
Cebulkę podsmażyć razem z mięsem dodać przecier dusić pod przykryciem 10 min
Dodać resztę składników i zostawić jeszcze około 5 min na małym ogniu
Na koniec dodać cukinie poddusic 2 min i gotowe
Można posypać parmezanem
Spodobał Ci się przepis?
Wyprobujesz?