Placki z kiszonej kapusty

Wczoraj już nie dałam rady ale za to dzisiaj od rana biorę się za spełnienie obietnicy i dodaje przepis na placki z kiszonej kapusty.
Pierwszy raz ,gdy je robiłam miałam mieszane uczucia ale powiem Wam wyszły bomba!!, zawsze to odmiana dla podniebienia.Ale żeby nie przedłużać piszę już przepis,a Wy biegnijcie do kuchni i koniecznie go wykorzystajcie.

Składniki:

✓ 300 g kiszonej kapusty
✓ 1 jajko
 ✓ 100/150 g mąki ( ja wykorzystałam owsianą i ryżową nie używam białych mąk)
✓ przyprawy- sól,pieprz, kminek (takie jak lubicie)
✓ 1 ząbek czosnku
✓ szczypiorek
✓ 100 g mleka ( u mnie roślinne, używam tylko jeżeli wyjdzie za gęste )
✓ olej kokosowy lub masło klarowne do smażenia.

Przygotowanie:

Kapustę odciskamy z wody i drobno kroimy.
Do miski wbijamy jajko wkładamy kapustę,dodajemy przyprawy,posiekany drobniutko czosnek i pokrojony szczypiorek.Wszystko mieszamy bardzo dokładnie dodajemy mąkę i dalej mieszamy, jeżeli uznamy że masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę mleka, jeżeli jest dobra mleko można spokojnie pominąć.Z reguły nie dodaję mleka ale zależne to jest od soczystości kapusty.
Tak przygotowaną masę łyżka nakładamy na rozgrzaną patelnię formując placuszki i smażymy z obu stron po 2/3 min.

Do placków świetny jest sos czosnkowy
Przygotowanie sosu:

✓ 1 jogurt
✓ 1 ząbek czosnku
✓ przyprawy
✓ odrobinę soku z cytryny

Czosnek przeciskamy przez prasę,dodajemy do jogurtu ,jak również resztę składników mieszamy dokładnie i gotowe.Tak przygotowany świetnie pasuje do naszych placków.Jednak wybór z czym je zdjęcie pozostawiam Wam.Ja zrobiłam sos z kalafiora.
Ugotowany kalafior zmiksowałam z przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek .

Życzę smacznego.
Pozdrawiam serdecznie

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Justyna N pisze:

    Bożenko, tak mi chęci na te placki narobiłaś że musiałam spróbować. I choć kapustę byle jak pociachałam ( bo miałam mało czasu ) to wyszły przepyszne. 😍

  2. Bardzo się cieszę że smakowały 😘

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *