Strogonow z piersi kurczaka
Wspaniały Strogonow odchudzony na potrzebę dbających o linię.
Bardzo kolorowy i rozgrzewający w te chłodne zimowe dni.Jest łatwy i szybki w przygotowaniu więc zachęcam do wypróbowania.
Składniki:(2 porcję)
✓-150 g piersi z kurczaka
✓- 300g pieczarek
✓- 1- duża cebula
✓- 1-papryka czerwona
✓- 2 ogórki konserwowe
✓- 200 ml przecieru pomidorowego (passata)
✓- 1 łyżka oliwy z oliwek
✓- 1 łyżka masła
✓- przyprawy: papryka słodka,pieprz cayenne, sól,pieprz czarny
✓- zielona pietruszka do posypania przez podaniem
Przygotowanie:
Szykujemy garnek w którym będziemy przyrządzać najlepiej niskiea szeroki,ja robię w woku tak mi najwygodniej, więc kto ma to polecam.
✓-do garnka dajemy olej i masło
✓-cebule kroimy na piórka i podsmażamy
✓- pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski doprawiamy solą i pieprzem dodajemy do cebuli i podsmażamy razem około 7 min
✓-pieczarki myjemy kroimy dodajemy do kurczaka dusimy razem około 7 min
✓-paprykę oczyścić umyć pokroić w paski dodać do reszty
✓-wlewamy przecier jeżeli jest zbyt gęsty rozcieńczamy z odrobiną wody dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko razem około 10 min
✓- ogórki kroimy na cienkie plasterki dodajemy do reszty i gotujemy aż nasz Strogonow zgęstnieje, gdyż nie zagęszczamy go mąką.
✓-wykladamy na talerz i posypujemy zieloną pietruszką.
Życzę smacznego 😊
Pozdrawiam serdecznie
Bożena