Szparagi z suszonymi pomidorami,kaszą i pesto
Sezon szparagowy dalej trwa więc , korzystam ile mogę z dobrodziejstw natury i przyrządzam je na wiele sposobów.
Dziś zupełnie nowy przepis i kolejne połączenie smaków i kolorów.
Lubię gdy mój talerz jest kolorowy i oczywiście smaczny.
Do przyrządzenia tej sałatki wykorzystałam suszone pomidory pełnych włoskiego słońca i witamin takich jak spora dawka witaminy C oraz szereg witamin z grupy B m.in B1 ,B2, B3 i B6.
Ze względu na niską wartość energetyczną pomidory zalicza się do żywności dietetycznej.
Zawierają dużą zawartość likopenu ,który wykazuje właściwości prozdrowotne przy czym jego wchłanianie jest dużo większe niż świeżych.Likopen wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dlatego świetnie sprawdza się w prewencji chorób naczyniowo-sercowych i nowotworowych. Warto zaznaczyć, że likopen zmiata wolne rodniki dwa razy wydajniej niż beta-karoten i dziesięć razy wydajniej niż alfa-tokoferol. Tak duża zawartość likopenu czyni z pomidorów suszonych prawdziwe superfood.
Ale do dzieła !
Składniki
- 1 szkl ugotowanej kaszy / u mnie był to kuskus,ale może być każda jaką lubicie/
- 8-10 zielonych szparagów
- 4-6 suszonych pomidorów / najlepiej w oleju/
- 10 malutkich pomidorków koktajlowych
- 1- 2 łyżki pesto / najlepsze domowe/
Sposób przyrządzania
Szparagi myjemy odłamujemy twarde końce i wkładamy do lekko osolonej wody z dodatkiem cytryny gotując przez 3 min , po czym wyjmujemy do bardzo zimnej wody do ostygnięcia.Jak już wystygną wyjmujemy kroimy na kawałki 1-2 cm.
W misce wymieszać ugotowaną na sypko kaszę , pokrojone szparagi ,pokrojone w paski suszone pomidory i kilka świeżych pomidorków koktajlowych oraz dodać pesto .Można doprawić solą ale nie jest to konieczne.
Przekładamy do salaterki ,dekorujemy pomidorkami i podajemy na zimno.
Smaczny przepis na lato i nie tylko.
Pozdrawiam serdecznie i życzę kulinarnych sukcesów
Bożena