Szparagi z suszonymi pomidorami,kaszą i pesto

 

Sezon  szparagowy  dalej  trwa  więc , korzystam  ile  mogę  z  dobrodziejstw  natury  i  przyrządzam  je  na  wiele  sposobów.

Dziś  zupełnie  nowy  przepis  i  kolejne  połączenie smaków  i  kolorów.

Lubię  gdy  mój talerz  jest  kolorowy  i  oczywiście  smaczny.

Do przyrządzenia   tej  sałatki  wykorzystałam  suszone  pomidory  pełnych  włoskiego  słońca  i witamin  takich  jak  spora  dawka  witaminy  C  oraz szereg  witamin  z grupy  B  m.in  B1 ,B2, B3 i B6.

Ze względu na niską wartość energetyczną pomidory zalicza się do żywności dietetycznej.

Zawierają  dużą  zawartość  likopenu ,który  wykazuje  właściwości  prozdrowotne  przy  czym  jego  wchłanianie  jest  dużo  większe  niż   świeżych.Likopen wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dlatego świetnie sprawdza się w prewencji chorób naczyniowo-sercowych i nowotworowych. Warto zaznaczyć, że likopen zmiata wolne rodniki dwa razy wydajniej niż beta-karoten i dziesięć razy wydajniej niż alfa-tokoferol. Tak duża zawartość likopenu czyni z pomidorów suszonych prawdziwe superfood.

Ale do dzieła !

Składniki

  • 1 szkl ugotowanej kaszy  / u mnie  był  to  kuskus,ale może być każda jaką lubicie/
  • 8-10  zielonych szparagów
  • 4-6 suszonych pomidorów / najlepiej  w oleju/
  • 10 malutkich pomidorków koktajlowych
  • 1- 2 łyżki  pesto / najlepsze domowe/

Sposób  przyrządzania

Szparagi  myjemy  odłamujemy  twarde  końce  i   wkładamy  do  lekko  osolonej  wody  z  dodatkiem  cytryny  gotując   przez  3 min , po czym  wyjmujemy  do bardzo  zimnej  wody  do ostygnięcia.Jak  już  wystygną  wyjmujemy  kroimy  na  kawałki  1-2 cm.

 

W  misce  wymieszać  ugotowaną  na  sypko  kaszę , pokrojone  szparagi  ,pokrojone  w  paski  suszone  pomidory  i  kilka  świeżych  pomidorków  koktajlowych  oraz  dodać  pesto  .Można  doprawić  solą  ale  nie jest  to  konieczne.

 

 

Przekładamy  do  salaterki  ,dekorujemy  pomidorkami  i  podajemy  na  zimno.

 

Smaczny  przepis  na  lato  i  nie  tylko.

Pozdrawiam  serdecznie  i życzę  kulinarnych  sukcesów

Bożena

 

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *