Smalec z fasoli
I o to mamy ,, smalec,, z fasoli nadający się dla osób na diecie które pragną poczuć smak dzieciństwa.
Przepis jest bardzo prostu a efekt gwarantowany.
Sama często mam ochotę na smarowidło z dawnych lat ,a ponieważ tu gdzie mieszkam kupienie prawdziwej słoniny i zrobienie smalcu wręcz graniczy z cudem ,więc pomyślałam że taki zamiennik będzie bardzo fajny.
Jak masz ochotę spróbuj i przekonaj się sam/a.
składniki
- 1 puszka białej fasoli dużej tzw. Corona
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- majeranek , sól ,pieprz
przygotowanie
Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy.Cebulę obrać posiekać drobno ,wrzucić na patelnię z olejem i zeszklić aż będzie lekko zarumieniona.
Dodać cebulę do fasoli przez praskę przecisnąć czosnek i wszystko dokładnie rozgnieść bądź widelcem bądź przez praskę do ziemniaków.
uwaga ! nie używamy blendera bo zrobi się ,,ciapa,,
Jeżeli pasta jest za sucha dodać odstawiona zalewę.
Wszystko doprawiamy do smaku solą , pieprzem i majerankiem.
Ja użyłam do naszego ,,smalcu,, chleba gryczanego i wszystko posypałam szczypiorkiem.
Przepis na chleb gryczany już wkrótce znajdziecie tutaj na blogu.
Zapewniam Was że jest przepyszne i zachęcam do spróbowania.
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz jak podoba Ci się przepis lub pochwalisz się swoim.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Bożena