Smalec z fasoli

 

 

 

 

I   o   to   mamy  ,, smalec,,    z   fasoli    nadający    się    dla    osób    na   diecie    które pragną  poczuć  smak  dzieciństwa.

Przepis  jest  bardzo  prostu  a  efekt  gwarantowany.

Sama  często  mam  ochotę  na smarowidło  z  dawnych  lat  ,a  ponieważ  tu  gdzie  mieszkam   kupienie  prawdziwej  słoniny  i  zrobienie  smalcu  wręcz  graniczy  z  cudem  ,więc  pomyślałam  że  taki  zamiennik  będzie   bardzo  fajny.

Jak  masz  ochotę  spróbuj  i   przekonaj   się  sam/a.

 

składniki

 

  • 1 puszka  białej    fasoli  dużej  tzw. Corona
  • 1 duża  cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  oleju
  •  majeranek , sól  ,pieprz

 

przygotowanie

 

Fasolę  odcedzić  zachowując  kilka  łyżek  zalewy.Cebulę  obrać  posiekać  drobno ,wrzucić  na  patelnię  z  olejem  i  zeszklić  aż  będzie  lekko  zarumieniona.

 

Dodać  cebulę  do  fasoli   przez  praskę  przecisnąć  czosnek  i  wszystko  dokładnie   rozgnieść   bądź  widelcem  bądź  przez  praskę  do  ziemniaków.

 

uwaga !  nie  używamy  blendera  bo  zrobi  się  ,,ciapa,,

Jeżeli  pasta  jest  za  sucha  dodać  odstawiona  zalewę.

Wszystko  doprawiamy  do  smaku  solą , pieprzem  i majerankiem.

Ja użyłam  do  naszego  ,,smalcu,, chleba  gryczanego  i  wszystko  posypałam  szczypiorkiem.

Przepis  na  chleb  gryczany  już  wkrótce   znajdziecie  tutaj na  blogu.

Zapewniam  Was  że  jest  przepyszne  i  zachęcam  do  spróbowania.

 

 

Będzie mi  miło  jak  zostawisz  komentarz  jak podoba  Ci  się  przepis  lub  pochwalisz  się  swoim.

 

Pozdrawiam  Cię  serdecznie.

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *