Gulasz z dzika 😋
Moi kochani nie wiem jak Wy ,ale ja dziczyznę uwielbiam.
Najczęściej robie tajatelle z sosem z dzika i zapraszam wtedy całą rodzinę,by razem degustować mięsko,które niestety na co dzień się nie jada.
Tym razem miałam wiekszy kawałek i postanowiłam że zrobie też gulasz.
Ja go nazwałam gulaszem z pijanego dzika,a dlaczego? za chwilę przekonacie się sami 😊
Składniki
✓ 80 dkg chudego mięsa z dzika
✓ 1 cebula
✓ 2 ząbki czosnku
✓ 1 marchew
✓ 1 pietruszka
✓ 1 szkl. przecieru pomidorowego
✓ 1 butelka białego wytrawnego wina
✓ przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy,sol ,pieprz.
Przygotowanie pierwsza faza:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski
Dodajemy cebule pokrojonana części ,czosnek,lisc laurowy,ziele angielskie i wszystko zalewamy białym winem zostawiajac w lodówce najlepiej na całą noc.
Przygotowanie faza druga:
Po nocy w lodówce mięsko odsączamy z wina.
W garnku podduszamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.
Dodajemy mięso i podsmażamy.
Na tarce o grubych oczkach scieramy marchew i pietruszkę i dodajemy do mięsa podlewając winem.
Wszystko dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie,a wino całkowicie odparuje , wtedy dodajemy przecier przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
Gulasz gotowy, możemy go podać z kaszą,ziemniakami lub chlebem.
Już wiecie dlaczego pijany ? , Wypił tyle wina zamin się ugotował , że można go tak nazwać 😊
Życzę Wam smacznego.
Pozdrawiam serdecznie
Bożena
Bożenko pięknie wygląda i na pewno smaczne. Przy pierwszej lepszej okazji skorzystam z twojego przepisu
Dziękuję i życzę smacznego