Ala serniczek z kaszy jaglanej
Wczoraj u mnie w domu powstał spontanicznie taki trochę oszukany ale bardzo smaczny serniczek.
Zdrowe zamienniki słodyczy ,bez mąki,bez laktozy,z pysznymi truskawkami, których teraz nie brakuje jak to w sezonie bywa.
Ale nie będę Wam tu się rozpisywać ponieważ sądzę że z niecierpliwością czekacie by wypróbować przepis 😊
Składniki:
✓ 3/4 szkl kaszy jaglanej
✓ 1 i 1/2 szkl napoju kokosowego
✓ 3 jajka
✓ 1 jogurt grecki bez laktozy
✓ 1 łyżka miodu
✓ 1 łyż proszku do pieczenia
✓ truskawki
Do wysypania tortownicy garść suchych płatków owsianych lub wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Kaszę moczymy przez 2 godziny, płukamy pod bieżącą wodą i gotujemy na napoju kokosowym około 15 min na wolnym ogniu .Po ugotowaniu zostawiamy do wystygnięcia.
Do miksera wbijamy jedno całe jajko i dodajemy dwa żółtka, białka odkładając na bok.
Dodajemy kaszę ,miód i jogurt grecki wszystko miksując tak,by uzyskać jak najbardziej jednolitą masę.
W naszyniu ubijamy białka i dodajemy do zmiksowanej masy delikatnie mieszając Wszystko razem.
Tak przygotowaną masę wykładamy na tortownicę uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.Jako spód ciasta sypiemy płatki owsiane lub wiórki kokosowe można to pominąć i wyłożyć bezpośrednio na papier.
Na wierz układamy przekrojone na pół tryskawki i wystawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
Pieczemy 30 min po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy Jeszcze 20 min.
Ciasto koniecznie musi wystygnąć przed spożyciem 😊 jeżeli dacie radę się powstrzymać najlepsze jest na drugi dzień.
Życzę udanych wypieków i smacznego.
Jeżeli zrobisz pochwał się w komentarzach.
Pozdrawiam serdecznie
Bożena