Zimowe przetwory w wersji bez cukru
Ciągle mnie ktoś pyta jak zrobiłam mus z jabłek czy bananów.
Więc postanowiłam zamieścić tutaj przepis, który jest bardzo łatwy,by każdy mógł skorzystać.Smak jesieni zamknięty w słoikach 😊do czego używamy? a no do wszystkiego mogą być naleśniki,na śniadanie z sucharkami do pieczenia ciasta,jako desery w policzeniu z jogurtami.Możliwosci zależne od Waszej inwencji.
Składniki :
✓-jabłka ( 2 kg)
✓- cytryna (sok z 2 cytryn)
✓- woda (1szklanka)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki skrapiając sokiem z cytryny by za szybko nie ściemniały.Wkładamy do garnka i dolewamy wodę gotując na małym ogniu do odparowania wody.
Osoby które używają cukru mogą dosłodzić na 2 kg jabłek 200 g cukru , bądź innego słodzidła.
Ja nie używam cukru wystarczy mi słodkość z owoców, jednocześnie mam zdrowsze i mniej kaloryczne.
Jeżeli lubicie cynamon na koniec gotowania możecie dodać go do jabłek.Ugotowane jabłka miksujemy, jeżeli chcemy konsystencję gładką, bądź zostawiajmy z kawałkami gorące wkładamy do słoików mocno zakręcając.Pasteryzujemy w piekarniku w 100 stopniach 15 min.
Banany w słoikach
Składniki:
✓ banany (6 sztuka)
✓-cytryna( sok z wyciśniętej jednej cytryny)
✓-woda (1/2 szklanki wody)
Przygotowanie:
Banany odbieramy,kroimy w plastry skrapiamy cytryną by nie ściemniały.Wkladamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu około 15min.
Ugotowane miksujemy gorące wkładamy do słoików i pasteryzujemy jak wyżej opisane jabłka.
Można zrobić również mieszane banany i jabłka .Do bananów wystarczy dodać jabłka na 6 bananów 3 jabłka i postępować jak wyżej.
Przyznam się że tak bardzo mi smakują iż wyjadam prosto ze słoiczka zanim jeszcze wykorzystam do innych celów.
Życzę Wam udanych przetworów.
Pozdrawiam serdecznie.
Bożena