Zimowe przetwory w wersji bez cukru

Ciągle mnie ktoś pyta jak zrobiłam mus z jabłek czy bananów.
Więc postanowiłam zamieścić tutaj przepis, który jest bardzo łatwy,by każdy mógł skorzystać.Smak jesieni zamknięty w słoikach 😊do czego używamy? a no do wszystkiego mogą być naleśniki,na śniadanie z sucharkami do pieczenia ciasta,jako desery w policzeniu z jogurtami.Możliwosci zależne od Waszej inwencji.

Składniki :
✓-jabłka  ( 2 kg)
✓- cytryna (sok z 2 cytryn)
✓- woda (1szklanka)

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki skrapiając sokiem z cytryny by za szybko nie ściemniały.Wkładamy do garnka i dolewamy wodę gotując na małym ogniu do odparowania wody.
Osoby które używają cukru mogą dosłodzić na 2 kg jabłek 200 g cukru , bądź innego słodzidła.
Ja nie używam cukru wystarczy mi słodkość z owoców, jednocześnie mam zdrowsze i mniej kaloryczne.
Jeżeli lubicie cynamon na koniec gotowania możecie dodać go do jabłek.Ugotowane jabłka miksujemy, jeżeli chcemy konsystencję gładką, bądź zostawiajmy z kawałkami gorące wkładamy do słoików mocno zakręcając.Pasteryzujemy w piekarniku w 100 stopniach 15 min.

Banany w słoikach

Składniki:
✓ banany (6 sztuka)
✓-cytryna( sok z wyciśniętej jednej cytryny)
✓-woda (1/2 szklanki wody)

Przygotowanie:

Banany odbieramy,kroimy w plastry skrapiamy cytryną by nie ściemniały.Wkladamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu około 15min.
Ugotowane miksujemy gorące wkładamy do słoików i pasteryzujemy jak wyżej opisane jabłka.
Można zrobić również mieszane banany i jabłka .Do bananów wystarczy dodać jabłka na 6 bananów 3 jabłka i postępować jak wyżej.
Przyznam się że tak bardzo mi smakują iż wyjadam prosto ze słoiczka zanim jeszcze wykorzystam do innych celów.
Życzę Wam udanych przetworów.
Pozdrawiam serdecznie.

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *