Parmeggiana czyli grilowany bakłażan alla lazania

Parmeggiana to danie bardzo popularne i smaczne we Włoszech. Jest też dość kaloryczne, więc postanowiłam iż zrobię równie smaczną wersję odchudzona. Wyszła przepyszna i pachnąca. Można też zrobić w wersji wegetarianskiej pomijając mięso.

Potrzebne skladniki :

# 3 bakłażany średniej wielkości
# 40 dkg zielonej piersi z kurczaka
# 2 puszki pomidorów bez skóry, bądź świeże pokrojone
# cebula
# 2 ząbki czosnku
# 10 dkg mozzarelli (u mnie bez laktozy)
# 10 dkg starego parmezanu
# przyprawy :sól, bazylia opcjonalnie pieprz

Przygotowanie :

Zaczynamy od bakłażana. Myjemy i kroimy na plastry średniej grubości, solimy dość obficie i zostawiamy na kilka godzin, aż puszcza sok i pozbedziemy się w ten sposób goryczki.

W tym czasie przygotowujemy sos :

Drobno kroimy cebulę i czosnek. Zmielone mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy najlepiej bez tłuszczu.
Gdy mięso jest gotowe dodajemy czosnek, cebulę, pomidory i przyprawy. Jeżeli jest mono gęste dolać odrobinę wody i tak dusimy przez około godziny aż wyparuje woda a sos stanie się gesty.

Przygotowyjemy drobno pokrojoną Mozzarellę i parmezan.
Gdy nasz bakłażan jest gotowy zaczynamy grilowac (ja to robię na patelni żeliwnej do grilowania)

Gdy już wszystko mamy przygotowane w foremce wysmarowanej masłem i polane odrobina sosu układamy warstwowo
grilowany bakłażan, sos, mozzarella, parmezan. Układamy tak jakbyśmy robili lazanie do skończenia składników, gdzie ostatnią warstwą powinien być sos i sery.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika na 220 stopni i pieczemy około 50 min.

Zapach i smak nie do zapomnienia. Serdecznie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się ze mną wrażeniami.
Życzę smacznego

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *