Hummus z buraka

Zostawię Wam przepis który obiecałam na hummus z buraka. Jest bardzo dobry do kanapek i do mięs.
Do przyrządzenia potrzebujemy:
# 3 buraki średniej wielkości
# puszka ciecierzycy
# 2 łyżki Tahiny
# sok z 2 cytryn
# sól

Przygotowanie :

Buraki gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku, zawijajac w folię aluminiową. Muszą być ugotowane do pełnej miękkości. Jeżeli nie mamy gotowej Tahiny możemy przyrządzić sami. Podaję sposób.
Nasiona sezamu pół szkl. prażymy na patelni, gdy są gotowe miksujemy przez około 10 min dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, masa musi być zupełnie gładka.
Buraki zcieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy 2 łyżki Tahiny, ciecierzyce (wypłukać) sól. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, dodając na koniec sok z cytryny.
Możemy doprawić według własnego smaku.
Pysznie i zdrowo.
Zachęcam do wypróbowania 😊
Smacznego

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *