#ryby Przepis na świeżą makrelę.

Dzisiaj przedstawię Wam makrele.
Po Wlosku nazywa się sgombro, ponieważ mieszkam blisko morza kupuje często świeżą od rybaków.
Jest ona przygotowana w inny sposób niż w Polsce (wędzona)
We Włoszech taką świeżą makrele robi się na kilka sposobów.
Mój zrobiony dzisiaj byla makrela w pomidorach.
Przepis
Na patelni podsmazamy
1/2 cebuli
1/2 starej marchewki
2 ząbki czosnku
Kawałek starego selera
Gdy warzywa sa miękkie dodajemy przecier pomidorowy (jeżeli jest gęsty dodajemy odrobinę wody)
Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem
Układamy nasze makrele i gotujemy pod przykryciem (zależy od wielkości) około 10 min
Na koniec dodajemy 2 łyżki octu winnego i gotujemy jeszcze 5 min
Prosty i smaczny przepis na makrele świeżą

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *