#ryby Przepis na świeżą makrelę.
Dzisiaj przedstawię Wam makrele.
Po Wlosku nazywa się sgombro, ponieważ mieszkam blisko morza kupuje często świeżą od rybaków.
Jest ona przygotowana w inny sposób niż w Polsce (wędzona)
We Włoszech taką świeżą makrele robi się na kilka sposobów.
Mój zrobiony dzisiaj byla makrela w pomidorach.
Przepis
Na patelni podsmazamy
1/2 cebuli
1/2 starej marchewki
2 ząbki czosnku
Kawałek starego selera
Gdy warzywa sa miękkie dodajemy przecier pomidorowy (jeżeli jest gęsty dodajemy odrobinę wody)
Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem
Układamy nasze makrele i gotujemy pod przykryciem (zależy od wielkości) około 10 min
Na koniec dodajemy 2 łyżki octu winnego i gotujemy jeszcze 5 min
Prosty i smaczny przepis na makrele świeżą