Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym
Zostawię Wam tu przepis na bardzo ciekawe danie.Kto z Was lubi eksperymentować w kuchni z orientalnymi smakami to coś właśnie dla Was.
Delikatnie mięso z kurczaka i egzotyczny sos curry marchewkowo porowy na mleku kokosowym.Uwielbiam takie połączenie.
Składniki na pulpety:
✓ 250 g mielonego mięsa z kurczaka
✓ 1 ząbek czosnku
✓ 2 łyżki parmezanu
✓ 2 łyżki bułki tartej ( b/g)
✓ 1jajko
✓ przyprawy : sól,pieprz
✓ bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski przeciskamy przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Formujemy kulki obtaczamy w bułce i układamy na talerzu.
W garnku zagotować wodę i wrzucić pulpety gotując przez 15 min . Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Składniki na sos:
✓ 1 por
✓ 2 marchewki
✓ 1 cm imbiru
✓ ząbek czosnku
✓ starta skórka z jednej cytryny
✓curry w proszku
✓papryka pikantna w proszku
✓ sól
✓ mleko kokosowe
✓1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Por kroimy na piórka,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach wykładamy na patelnię z oliwą podlewamy wodą i dusimy.
Gdy warzywa są prawie miękkie i pozostało niewiele wody dodajemy starty imbir , skórkę z cytryny i przyprawy łącznie z dusimy jeszcze chwilkę po czym dodajemy mleko kokosowe i dusimy wszystko razem aż zgęstnieje.
Sprawdziamy smak i ewentualnie doprawiamy według gustu solą,pieprzem, bądź ostrą papryką.
Na talerz kładziemy trochę sosu układamy pulpety i podlewamy lekko sosem.
Możemy podawać z ziemniakami bądź surówkami.
Smacznego!!
Pozdrawiam
Bożena
Ile mniej więcej mleczka kokosowego? I rozumiem, że musi być płynne? Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Mleczka około 200 g może być też stałe
pulpeciki znakomite! dziękuję za przepis
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Super cieszę się że smakowały