Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zostawię Wam tu przepis na bardzo ciekawe danie.Kto z Was lubi eksperymentować w kuchni z orientalnymi smakami to coś właśnie dla Was.
Delikatnie mięso z kurczaka i egzotyczny sos curry marchewkowo porowy na mleku kokosowym.Uwielbiam takie połączenie.

Składniki na pulpety:

✓ 250 g mielonego mięsa z kurczaka
✓ 1 ząbek czosnku
✓ 2 łyżki parmezanu
✓ 2 łyżki bułki tartej ( b/g)
✓ 1jajko
✓ przyprawy : sól,pieprz
✓ bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski przeciskamy przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Formujemy kulki obtaczamy w bułce i układamy na talerzu.
W garnku zagotować wodę i wrzucić pulpety gotując przez 15 min . Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Składniki na sos:

✓ 1 por
✓ 2 marchewki
✓ 1 cm imbiru
✓ ząbek czosnku
✓ starta skórka z jednej cytryny
✓curry w proszku
✓papryka pikantna w proszku
✓ sól
✓ mleko kokosowe
✓1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Por kroimy na piórka,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach wykładamy na patelnię z oliwą podlewamy wodą i dusimy.
Gdy warzywa są prawie miękkie i pozostało niewiele wody dodajemy starty imbir , skórkę z cytryny i przyprawy łącznie z dusimy jeszcze chwilkę po czym dodajemy mleko kokosowe i dusimy wszystko razem aż zgęstnieje.
Sprawdziamy smak i ewentualnie doprawiamy według gustu solą,pieprzem, bądź ostrą papryką.

Na talerz kładziemy trochę sosu układamy pulpety i podlewamy lekko sosem.
Możemy podawać z ziemniakami bądź surówkami.

Smacznego!!

Pozdrawiam

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

5 komentarzy

  1. Anonimowy pisze:

    Ile mniej więcej mleczka kokosowego? I rozumiem, że musi być płynne? Wygląda bardzo smakowicie 🙂

  2. Mleczka około 200 g może być też stałe

  3. Anna pisze:

    pulpeciki znakomite! dziękuję za przepis

  4. Unknown pisze:

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  5. Super cieszę się że smakowały

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *