Nadziewany bakłażan z piekarnika
Dlaczego bakłażan? Mam wrażenie że jest warzywem mało docenianym, mimo swoich wielu właściwości. Świetnie sprawdza się w odchudzaniu, gdyż zawiera bardzo mało kalorii i w 90% składa się z wody. Zawiera niewielkie ilości białka, ale też tłuszczu i węglowodanów. Najciekawsze jest to, iż jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera go więcej niż jabłko.Dzisiaj podam Wam przepis na bakłażana nadziewanego warzywami i mięsem (dla wegeterian bez mięsa).
Składniki :
1- bakłażan
1/3-papryki czerwonej
1-mała cebula czerwona
1-pomidor średniej wielkości
1/2-pęczek zielonej pietruszki
20 dkg-mięsa mielonego
1 łyżka starego parmezanu(można zastąpić innym serem)
Przygotowanie :
Zaczynamy od bakłażana. Umyć, odciąć zielona cześć i przekroić na pół. Usunąć środek (nie wyrzucać). Zagotować wodę w garnku na tyle dużym by zmieścił się nasz bakłażan, włożyć do gotujacej wody i gotować 2 min po czym wyciągnąć. Środek bakłażana solimy i zostawiamy aż puści sok. W tym czasie kroimy drobno resztę składników, dodajemy mięso i parmezan. Środek bakłażana odciskamy z soku i kroimy drobno dodając do reszty składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wypełniamy nadzieniem nasze 2 połówki bakłażana. Pieczemy w piekarniku przez 25 min na 220 stopniach.
Czas pieczenia i temperatura zależy od piekarnika, więc dobrze jest obserwować. Podana temperatura i czas jest na przykładzie mojego piekarnika.
Czekam na Wasze opinie jak Wam smakowało 😊
Z mojej strony życzę
Smacznego.