Grilowany bakłażan.
Bakłażan to produkt niskokaloryczny (22 kcal/100 g), a w 90 % składa się z wody. Zawiera niewielkie ilości białka, ale tak samo mało tłuszczu i węglowodanów. Co ciekawe, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego zawiera więcej nawet od jabłek. Ponadto bogaty jest w składniki mineralne, jak: potas, fosfor, żelazo oraz wapń – ważne minerały w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Poza tym, charakteryzuje się występowaniem cennych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników.
Mój prosty i smaczny sposób na apetycznego bakłażana.
Kroimy bakłażana na cienkie paski, bądź krążki solimy i odstawiamy na kilka godzin.
Po kilku godzinach nasz bakłażan puści sok więc delikatnie trzeba opłukać i osuszyć. Po czym grilujemy na patelni bez tłuszczu.
Tak zgrilowane części układamy na talerz posypujemy posiekanym czosnkiem i pietruszką. Przed samym podaniem polewamy oliwą z oliwek.
Nie polewamy wcześniej gdyż bakłażan wchłania bardzo dużo tłuszczy.!!
Latwo, szybko i prosto
Smavznego.