Grilowany bakłażan.

Bakłażan to produkt niskokaloryczny (22 kcal/100 g), a w 90 % składa się z wody. Zawiera niewielkie ilości białka, ale tak samo mało tłuszczu i węglowodanów. Co ciekawe, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego zawiera więcej nawet od jabłek. Ponadto bogaty jest w składniki mineralne, jak: potas, fosfor, żelazo oraz wapń – ważne minerały w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Poza tym, charakteryzuje się występowaniem cennych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników.
Mój prosty i smaczny sposób na apetycznego bakłażana.
Kroimy bakłażana na cienkie paski, bądź krążki solimy i odstawiamy na kilka godzin.
Po kilku godzinach nasz bakłażan puści sok więc delikatnie trzeba opłukać i osuszyć. Po czym grilujemy na patelni bez tłuszczu.
Tak zgrilowane części układamy na talerz posypujemy posiekanym czosnkiem i pietruszką. Przed samym podaniem polewamy oliwą z oliwek.
Nie polewamy wcześniej gdyż bakłażan wchłania bardzo dużo tłuszczy.!!
Latwo, szybko i prosto
Smavznego.

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Jestem również organizatorką konkursu Osobowość Polonijna Roku im Edyty Felsztyńskiej oraz założycielką Międzynarodowego Stowarzyszenia Polonijnego we Włoszech. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *